Thursday, May 30, 2013

Όλα τα μωρά (της αριστεράς) στην πίστα (+ links)

Ο Μάκης Βορίδης , η Λιάνα Κανέλλη, ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Αλέκος Αλαβάνος βρέθηκαν μαζί σε βιβλιοπαρουσίαση ενός δημοσιογράφου του "Βήματος" (το θέμα του βιβλίου ήταν για τη Χρυσή Αυγή).

Πριν βέβαια προχωρήσω σε ένα σύντομο σχόλιο για το θέμα, που σήμερα απασχόλησε πολύ τον "κόσμο της αριστεράς" που νοιώθει -τι περίεργο- απογοητευμένος και προδομένος από την ηγεσία του, να δώσω τα "συγχαρητήρια" μου ειδικά τον Αλέκο Αλαβάνο τον Μεγαλοπρεπή, ο οποίος είναι χρόνια στο κουρμπέτι και αποδεικνύει ότι έχει μεγάλο ταλέντο στο να παίζει τα υποκριτικά πολιτικά παιχνίδια που παίζουν όλοι οι πολιτικάντηδες όπως αυτός:

Ενώ οι υπόλοιποι της αριστεράς που κάθονταν και άκουγαν μέχρι και τον Βορίδη να τους λέει πως να αντιμετωπίσουμε το φασισμό (χαχα, εδώ γελάνε - ή μήπως κλαίνε; Ή μήπως "κάτι άλλο";) δε σχολίασαν την παρουσία τους στο πάνελ που παρουσίαζε το βιβλίο μαζί με το Βορίδη, ο Αλαβάνος φρόντισε να είναι "εντός, εκτός και επί τα αυτά": Μέχρι και επίσημη ανακοίνωση έβγαλε η οργάνωση του, στην οποία ο ηρωικός Αλαβάνος ο Μεγαλοπρεπής πήγε μεν στην εκδήλωση (ήταν δηλαδή "εντός"), αλλά δεν πήρε θέση στο πάνελ (ήταν δηλαδή "εκτός"), και όταν χρειάστηκε έκανε...μάχιμη κριτική (ήταν δηλαδή "επί τα αυτά")!

Δυστυχώς, με αυτή την αριστερά δεν πάμε μακρυά, και όσο νωρίτερα ξεπεράσουμε αυτούς τους ανθρώπους και τις σαπισμένες ιδέες τους, τόσο το καλύτερο. Οι περισσότεροι θεωρούν "λογικό" το να αντιπαλέψουν το φασισμό...με βιβλία των δημοσιογράφων του "Βήματος" (χα, θα γέλαγα αν δεν ήταν σοβαρό το θέμα), και μετά απορούν γιατί η Χρυσή Αυγή ανεβαίνει αντί να πέφτει.

Η Χρυσή Αυγή προσφέρει στο ρημαζόμενο λαό ένα εύκολο θύμα (τους "ξένους") για να ξεσπάσει εκεί στην οργή του, και παράλληλα υπόσχεται ότι μόλις εξοντωθούν αυτοί οι εχθροί, μετά θα υπάρχουν περισσότερες δουλειές για όσους απομείνουν. Ναι, ξέρω, είναι βάρβαρο, αλλά πάντως είναι μια "λύση" - η αριστερά τι ακριβώς λέει;

Να ακούσουμε τους δημοσιογράφους της "Βήματος" (που εδώ και χρόνια μας έχει φλομώσει στην προπαγάνδα υπέρ της άρχουσας τάξης); Να κάνουμε κοινές εκδηλώσεις με το Μάκη Βορίδη, που τώρα το παίζει "δημοκράτης" και θέλει να "αντιπαλέψει το φασισμό"; Να παλέψουμε εναντίον του φασισμού, χωρίς όμως να παλέψουμε εναντίον του καπιταλισμού που τον προκαλεί;

Αφού ο καπιταλισμός είναι φανερό ότι δεν έχει θέσεις εργασίας για όλους, είναι φανερό ότι "κάτι" πρέπει να γίνει: Κάποιοι πρέπει να εξοντωθούν.

Η Χρυσή Αυγή έχει ξεκάθαρη θέση για το ποιοι πρέπει να είναι αυτοί οι κάποιοι - άλλωστε το έργο το έχουμε ξαναδεί επί Χίτλερ (οι καπιταλιστές τα πήγαν μια χαρά, έμειναν απείραχτοι, και εμείς ρημαχθήκαμε).

Η αριστερά τι ακριβώς θέση έχει; Ποια είναι η θέση της, όταν τη βλέπουμε να μιλάει από κοινού με τον "πρώην" φασίστα και -κυβερνητικό στέλεχος πλέον- Μάκη Βορίδη σε εκδήλωση δημοσιογράφου του ΔΟΛ που προσπαθεί να απομονώσει τους φασίστες, τους οποίους τους δημιούργησαν...οι κυβερνητικές πολιτικές που [και] ο ΔΟΛ στήριξε και στηρίζει;

Σόρρυ, αλλά αυτή η αριστερά δεν κάνει. Ένα από τα προβλήματα της αριστεράς σήμερα είναι οτι θεωρεί "αυτομάτως" τον εαυτό της ως "αντάξια της συγκυρίας" - είναι όμως; Εγώ λέω ότι, πλην κάποιων εξαιρέσεων, ΔΕΝ είναι. Και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα, όσο αρνείται να βελτιωθεί (ναι, η αριστερά ΑΡΝΕΙΤΑΙ να βελτιωθεί, από τη στιγμή που δεν δέχεται καν ότι υπάρχει πρόβλημα και συνεχίζει στην ίδια γραμμή).

---

- Σε άλλες ειδήσεις, η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε και "επίσημα" πλέον ότι οι συντάξεις από εδώ και πέρα δε θα φτάνουν καλά-καλά για τρόφιμα και στέγη, πόσο μάλλον για ηλεκτρικό ρεύμα, και κάλεσε μάλιστα τους μελλοντικούς συνταξιούχους να κάνουν...ιδιωτική σύνταξη, γιατί το κράτος δε θα τους δώσει ουσιαστικά τίποτα. Εδώ και χρόνια, η άρχουσα τάξη έδινε μερικά χρήματα και "δικαιώματα" στους εργάτες της Δύσης, με αντάλλαγμα την υπακοή τους. Τώρα πλέον δεν τους χρειάζεται, ίσα-ίσα που θέλει να εξοντώσει πολλούς και να εξαθλιώσει τους υπόλοιπους. Οπότε αρχίζει τα "κουρέματα" στα χρέη που δε μπορούν να εξοφληθούν, και "άντε γεια" στις συντάξεις και στους μισθούς και σε όλα αυτά. Την ίδια ώρα βέβαια, οι τραπεζίτες και οι υπόλοιποι μεγάλοι καπιταλιστές έχουν μαζέψει τα πάντα, αποδεικνύοντας ότι στο παιχνίδι της "μονόπολυς", ο νικητής τα παίρνει όλα, και οι υπόλοιποι χρεωκοπούν. Το χειρότερο είναι ότι ακόμα και σήμερα, οι εργάτες δεν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα του να σταματήσουν να παίζουν μονόπολυ, και να σταματήσουν την ατομική ιδιοκτησία των τετραγώνων. Αυτό βέβαια τους καταδικάζει σε εξαθλίωση, αν όχι εξόντωση σε πολύ μεγάλο ποσοστό, αλλά όσο η αριστερά κάθεται και ακούει το Βορίδη συμμετέχοντας από κοινού στο πάνελ, δε νομίζω ότι μπορεί να διαφωτίσει το λαό. Άρα, αφού δεν υπάρχει "Διαφωτισμός", υπάρχει "Μεσαίωνας".

- Στα διεθνή, η Ρωσία δεν επιβεβαιώνει την παράδοση S-300 στη Συρία, ούτε και διαψεύδει, "παίζοντας" με τη φωτιά και "τεστάροντας" τις αντιδράσεις του Ισραήλ. Την ίδια ώρα, διαβάζουμε στην Ημερησία ότι: Το Ισραήλ δεν θέλει να προκαλέσει στρατιωτική "κλιμάκωση" με τη Συρία αλλά δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά "στρατηγικών" όπλων, κυρίως στα χέρια της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας και Υδάτων Σιλβάν Σαλόμ.
"Δεν υπάρχει λόγος να προκληθεί κλιμάκωση, ούτε να αναθερμανθεί το μέτωπο με τη Συρία, δεν ήταν αυτός ο στόχος μας, ούτε και θα είναι" στο μέλλον, δήλωσε ο Σαλόμ στο ισραηλινό ραδιόφωνο.
Όταν ρωτήθηκε για την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300, ο Σαλόμ θέλησε να φανεί καθησυχαστικός. "Εδώ και χρόνια η Συρία διαθέτει στρατηγικά όπλα, το πρόβλημα θα ανέκυπτε αν τα όπλα αυτά μπορούσαν να πέσουν σε άλλα χέρια και χρησιμοποιηθούν σε βάρος μας. Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να δράσουμε".

- Μιας και πιάσαμε τα στρατιωτικά, δείτε και εδώ, με την Ιαπωνία να το ρίχνει στον εθνικισμό (όπως όλες οι ιμπεριαλιστές κυβερνήσεις όταν υπάρχει φτώχεια - αντί να σκέφτονται οι φτωχοί λαοί το πώς θα ξεφύγουν από τη φτώχεια τους, σκέφτονται πώς θα πολεμήσουν τους "κακούς γείτονες τους"). Η Ιαπωνία λοιπόν ανατρέπει τους νόμους που ίσχυαν από το Β' Παγκόσμιο, και τις απαγόρευαν να κάνει "προληπτικά χτυπήματα".

- Έχουμε ήδη αναλύσει την κατάσταση στην Ιαπωνία σε παλιότερα άρθρα, αλά δείτε και εδώ για ένα ακόμα χαρκατηριστικό άρθρο της παρακμής της: Η Ρanasonic σχεδιάζει να απολύσει 5000 εργαζόμενους, διότι βασικά δεν τα πάει και τόσο καλά (όπως και πολλές άλλες Ιαπωνικές εταιρίες). Και όταν η φτώχεια μεγαλώνει, "καλύτερα να βάλουμε το λαό να πολεμάει εναντίον των άλλων κρατών, αντί να πολεμάει εμάς, σκέφτεται η άρχουσα τάξη"...

- Την ίδια ώρα, στην Ιαπωνία τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν επενδύσει ένα σωρό λεφτά στα ομόλογα του Ιαπωνικού κράτους. Τώρα, επειδή το γιεν πέφτει, θέλουν να επενδύσουν κάπου αλλού, και σκέφτονται να επενδύσουν...σε Ιαπωνικές μετοχές (χαχαχα)! Δηλαδή από τη μία "φούσκα" στην άλλη, με το κράτος να αναγκάζει τα ταμεία να χρηματοδοτήσουν είτε απευθείας το κράτος (μέσω ομολόγων), είτε τις Ιαπωνικές εταιρίες που σε γενικές γραμμές τα πηγαίνουν ψιλοχάλια σε σχέση με παλιότερα και πέφτουν (μέσω των μετοχών τους στο χρηματιστήριο).

- Την ίδια ώρα, η Κίνα συνεχίζει να ξοδεύει τα δολάρια της για να αγοράζει real assets, τώρα μάλιστα αγοράζει και "φιλέτα" ακόμα και στην Αμερική. Αυτή τη φορά είχαμε τη μεγαλύτερη εξαγορά Αμερικανικής επιχείρησης από την Κίνα, που αγόρασε μια εταιρία κρέατος, αναγκάζοντας το BCC να γράψει άρθρο με τον -πομπώδη έστω- τίτλο China buying up the world?

- Βέβαια, όπως ωραία μας λέει και το Businessweek, η Κίνα θα περάσει και αυτή μια κρίση, διότι έχει δώσει και αυτή πολλά δάνεια-πιστώσεις, ώστε να μη σταματήσει να αναπτύσσεται, και τώρα που ο "Δυτικός καταναλωτής" πεθαίνει, δε μπορεί να κάνει εύκολα τις απαραίτητες μετατροπές στο εσωτερικό της, δημιουργώντας άμεσα μια μεσαία τάξη. Αυτά τα έχουμε γράψει και εμείς βέβαια, πιο αναλυτικά, αλλά καλό είναι να τα θυμόμαστε. Η κρίση θα έρθει στην Κίνα, αλλά τελικά θα ξεπεραστεί (με τον εργάτη να ρημάζεται βέβαια), όπως η Αμερική ξεπέρασε την κρίση του 1929 και βγήκε πιο δυνατή μετά από αυτή.

-
Η Ασία απορροφά χρυσό σε ποσότητες ΡΕΚΟΡ, και μάλιστα πλέον "στραγγίζει" και τα αποθέματα πραγματικού χρυσού που υπάρχουν στον paper gold, όπως μας ενημερώνει το Reuters.

- H Aγγλία ετοιμάζεται με το νέο διοικητή της κεντρικής της τράπεζας να τυπώσει κι άλλο χρήμα - άλλωστε γι' αυτό τον έφεραν.

- Η ΕΚΤ δεν τυπώνει ευρώ, παρά τις "συμβουλές' των Αμερικάνων, μας λέει το marketwatch, αλλά η ίδια η ΕΚΤ παραδέχεται ανοιχτά ότι σε λίγο οι τράπεζες θα ξαναρχίσουν να χρεωκοπούν αν δεν τους δωθούν "πακέτα σωτηρίας". Άλλωστε, είναι "κοινό μυστικό" ότι πχ έρχεται κούρεμα στην Ελλάδα. Οπότε η ΕΚΤ θα τυπώσει ευρώ, απλά θα τυπώσει όσο πιο λίγα μπορεί, με ανταλλάγματα, και αφού πρώτα αρπάξει ότι μπορεί μέσω λιτότητας, κατάσχεσης καταθέσεων και ότι άλλο σκεφτούν ώστε να μη χρειαστεί να πληθωρίσουν το νόμισμα (έχουμε εξηγήσει το γιατί).

- Η Ιαπωνία, που τυπώνει γιεν με τη σέσουλα λέει στους ανταγωνιστές της, όπως πχ η γειτονική Νότιος Κορέα, να τυπώσουν και αυτές χρήμα αν θέλουν να την ανταγωνιστούν, υποτιμώντας τα δικά τους νομίσματα όπως αυτή υποτιμά το γιεν, αντί να γκρινιάζουν για το τι κάνει ή δεν κάνει η Ιαπωνία. Και πράγματι, τελικά όντως όλοι οι ανταγωνιστές αυτό θα κάνουν, άλλωστε το κάνουν ήδη. Και ο ένας παρασέρνει τον άλλο σε ολοένα και πιο πολύ τύπωμα χρήματος, ώστε να σωθούν οι τράπεζες και να πέσει η αξία του νομίσματος, μειώνοντας το μισθό του εργάτη που πληρώνεται σε αυτό. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι τη στιγμή που τα νομίσματα απλά θα υποτιμηθούν μαζικά, αντικατοπτρίζοντας την πραγματική κατάσταση των "εθνικων οικονομίων" που αντιπροσωπεύουν.

-  Σε ενεργειακά νέα, η βιομηχανία ηλεκτρισμού παραδέχεται ότι η πράσινη ενέργεια απλά δε μπορεί να είναι οικονομικά βιώσιμη ούτε αξιόπιστη (διότι δεν έχει πάντα ηλιοφάνεια ή ανέμους).

- Η κινεζική HUAWEI, που ασχολείται με τις τηλεπικοινωνίες, και κατηγορείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία λέει ότι...όλες οι κυβερνήσεις παρακολουθούν τις τηλεπικοινωνίες, και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το συνηθίσουμε! Είναι πάντως πιο ειλικρινείς από αυτό που έχουμε συνηθίσει!

- Στην Ιρλανδία, θα μαζευτούν για τη σύνοδο τους οι G8, και σε όλη την περιοχή της μάζωξης τους έχουν βάψει τα παράθυρα των κλειστών μαγαζιών ώστε να φαίνονται ανοιχτά και με πελάτες, δίνοντας την [ψεύτικη] εντύπωση ότι "όλα πάνε καλά". Η υποκρισία δεν κρύβεται (σε αντίθεση με τη φτώχεια, που προσπαθούν απεγνωσμένα να κρύψουν, αν και μάλλον ούτε αυτή κρύβεται τελικά).

- Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Βρετανοί υποχρεώνονται λόγω ένδειας και πείνας να καταφεύγουν σε οργανισμούς που πραγματοποιούν διανομή συσσιτίων. Ο αριθμός έχει τριπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο και εκτιμάται ότι θα μεγαλώσει περισσότερο.

- Στην Κίνα, μέχρι και ολόκληρα χωριά υποφέρουν μαζικά από καρκίνο, ως "παράπλευρη απώλεια" της καπιταλιστικής ανάπτυξης, με ποτάμια, λίμνες και εδάφη να μολύνονται από τα χημικά των εργοστασίων. Λεφτά να βγαίνουν για τον καπιταλιστή, και αν είναι να πεθάνουν και μερικά "ανθρωπάκια", δε βαριέσαι, αναλώσιμοι είναι εξάλλου.

- Στο Ντιτρόιτ, που έχει διαλυθεί μαζί με την παρακμή της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η συζήτηση περιστρέφεται πλέον...στο πόσο γρήγορα θα αρχίσουν να γκρεμίζουν οικοδομικά τετράγωνα από την πόλη.

- Οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο αλλά ζουν χειρότερα σύμφωνα με νέα έρευνα…Αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες (που σχετίζονται μεταξύ τους): Πρώτον, δεν μετράει μόνο η ποσότητα της δουλειάς, αλλά και η ποιότητα της, η "παραγωγικότητα" δηλαδή. Επίσης, στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλη σαπίλα, παρασιτισμός,γραφειοκρατία, συντεχνείες, κτλ, που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τον εργάτη.

- ΔΑΣΚΑΛΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΓΙΑΤΙ ΔΙΔΑΞΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛ ΤΩΝ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΚΑΙ ΓΚΑΤΣΟΥ (αυτά ας τα λάβουμε υπόψη μας για να δούμε ότι υπάρχουν και δάσκαλοι που δε θα έπρεπε καν να διδάσκουν παιδιά - και προφανώς αναφέρομαι στη διευθύντρια του σχολείου που απαγόρευσε τον Χατζηδάκη ως "ισλαμική προπαγάνδα"). Επίσης, δείτε και αυτό, για την ύλη της ιστορίας που διδάσκεται στα παιδιά (για να μη λέμε μόνο για τις συγχωνεύσεις της κυβέρνησης, αλλά να λέμε και για το τι λένε στα παιδιά τα βιβλία τους, αλλά και για το τι σόι δάσκαλοι διδάσκουν).

- Και επειδή έτυχε να ακούσω σήμερα κάποιον να λέει ότι σε μερικά έστω χρόνια θα ξανάρθει η ανάπτυξη, εγώ θα πω κάτι διαφορετικό για κλείσιμο: Η Δύση πάει για μεγάλη παρακμή, και η γενιά μας τουλάχιστον ΔΕ θα επιστρέψει ΠΟΤΕ σε αυτό που υπήρχε ως τώρα. Διαβάστε λοιπόν ένα μικρό απόσπασμα από αυτό εδώ το άρθρο:
In the 15th century, the highest standard of living in the world belonged to China. Places like Nanjing had reached the pinnacle of civilization with incredibly modern infrastructure, robust economies, substantial international trade, great health care, and a rising middle class.

Across the globe, Europeans were living out short, mud-filled, brutish lives in squalid poverty, dying off by the thousands from the bubonic plague. They were practically Neanderthals compared with the Chinese, and explorers like Marco Polo wrote fanciful tales of wealth and opulence in the East.

If you had told a Chinese merchant at the time that over the course of the next several hundred years, global primacy would shift to Europe (and a relatively unknown American continent), you would have been laughed at. It was simply unthinkable given how advanced China was over the West.

Yet it happened. History shows us that the great things about Western civilization (the Industrial Revolution, technological achievement) and the not-so-great things about Western civilization (imperialism, slavery, genocide) caused the tables to turn and primacy to shift from East to West. (σ.σ. αυτά τα δύο πάντως δεν είναι τόσο ξεχωριστά μεταξύ τους όσο λέει ο συντάκτης, τέλος πάντων)

Ironically, the tables are turning yet again, and it’s driven by a number of factors [...]

1 comment:

  1. Το είδα σε σχόλιο στο Ροιδη.
    Τι νούμερα ρε γαμώτο

    ReplyDelete