Sunday, April 21, 2013

Γιωργάκης για Μανωλάδα: Ο κρετινισμός σπάει κάθε ρεκόρ

Λες και εγώ δουλεύω εκεί πέρα; Βλέπω ότι βγάζουν πολλά κέρδη, και οφείλω ως υπέρμαχος του καπιταλισμού να τους πω ένα μπράβο που αναπτύσσονται με τόσο μεγάλο ποσοστό κέρδους και είναι πετυχημένοι στη δουλειά τους!


Αναδημοσιεύουμε, χωρίς ιδιαίτερο σχολιασμό, ένα άρθρο του "Έθνους" για το τι έλεγε ο Γιωργάκης όταν ήταν πρωθυπουργός για το "οικονομικό θαύμα" της Μανωλάδας:

Μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται πως δεν γνώριζε τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στις γεωργικές επιχειρήσεις της Νέας Μανωλάδας. (σ.σ. βέβαια είδαμε και τους υπόλοιπους πολιτικούς της άρχουσας τάξης που ήξεραν πόσο ενδιαφέρθηκαν και τι έκαναν ή δεν έκαναν. Αλλά προφανώς το Έθνος δε θέλει να το θίξει αυτό, θέλει να τα φορτώσει όλα στο Γιωργάκη, που τον έχουν πλέον για "τελειωμένο" και για "καμμένο χαρτί")

Θα έπρεπε όμως, καθότι η άγρια εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργατών γης είχε εγκαίρως και δημοσίως καταγγελθεί από βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ εκτενή ρεπορτάζ για τις «ματωμένες φράουλες» είχαν δημοσιευθεί στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων από το 2008! Ολοι ήταν γνώστες λοιπόν, εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος σε ομιλία του το 2011 υμνούσε τους παραγωγούς φράουλας, χαρακτηρίζοντάς τους «πρωτοπόρους» και έκανε λόγο για «κόκκινο χρυσό» της Ηλείας και της Βάρδας. (σ.σ. σωστά όλα αυτά, και καλά κάνει και τα λέει το "Έθνος', αλλά εγώ επιμένω: Αν "όλοι ήταν γνώστες", τότε γιατί δεν έκανε κανένας από τα "κόμματα εξουσίας" τίποτα; Μήπως -λέω εγώ τώρα- ήθελαν να συνεχίζεται η "ανάπτυξη" των κεφαλαιοκρατών-τσιφλικάδων στις πλάτες των εργατών;)
Θύμα κακών συμβούλων είχε πέσει πιθανότατα ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αποθέωνε το «θαύμα» της Μανωλάδας σε ομιλία που είχε δώσει στο πλαίσιο ημερίδας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Η Ελληνική Γεωργία Καινοτομεί».
«Φίλες και φίλοι, εντυπωσιάστηκα και εγώ σήμερα και ένιωσα χαρά, θα έλεγα ακόμα και συγκίνηση, εδώ υπάρχει πραγματικά ένα δυναμικό ανθρώπων, που όχι μόνο πασχίζουν, όχι μόνο αγαπάνε τη δουλειά τους, αλλά και αναδεικνύουν το τι μπορούμε να κάνουμε».
Με αυτά τα λόγια φιλοφρόνησης προς τους ιδιοκτήτες γεωργικών επιχειρήσεων άνοιγε την ομιλία του ως πρωθυπουργός της χώρας, στις 31 Μαρτίου 2011.
Ακόμη και αν ο κ. Παπανδρέου δεν γνώριζε για τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, όφειλε να γνωρίζει και να έχει εργαστεί προς την κατεύθυνση εξάλειψης του φαινομένου. Απεναντίας τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού της χώρας ήταν: «Οι φράουλες στην Ηλεία, ο "κόκκινος χρυσός" της Μανωλάδας και της Βάρδας, κρύβει ανθρώπους πρωτοπόρους και αναπτύχθηκε εκτατικά». Μία από τις πρωτοπορίες κάποιων εκ των ιδιοκτητών φραουλοχώραφων της Βάρδας, στην οποία αναφέρθηκε ο Γ. Παπανδρέου, ήταν η άρνησή τους να πληρώνουν τους εργάτες και μόλις απαιτήσουν τα δεδουλευμένα τους να αντικαθίστανται από νέους [...]

«Το κεφάλαιο τρομάζει όταν έλθει αντιμέτωπο με την ανυπαρξία κερδών, όπως ακριβώς τρομάζει η φύση μπροστά στο κενό. Με την προοπτική κάποιων κερδών ξυπνάει από το λήθαργό του, με κέρδος 20% ζωντανεύει, με 50% γίνεται θετικά παράτολμο, με 100% λειώνει κάτω από το πόδι του όλους τους ανθρώπινους νόμους και με 300% δεν υπάρχει εγκληματική ενέργεια που να μην ρισκάρει – ακόμη και με τον κίνδυνο να οδηγηθεί στην γκιλοτίνα.» 
- Κ. Μαρξ, "Κεφάλαιο"

4 comments:

  1. εδώ λέει άλλα

    http://www.parapolitiki.com/2013/04/to-ethnos-tis-kyriakis-apokalyptei-o-papandreou-kryfoxrysaygitis.html

    ReplyDelete
  2. Το κάθε ΜΜΕ παίζει το ρόλο του. Το "έθνος" θεωρεί προφανώς τον Γιωργάκη "καμμένο χαρτί', οπότε τον καίει, το parapolitiki.gr υπερασπίζεται την "πασοκική κληρονομιά" του ΓΑΠ, μιας και είναι φουλ φιλοπασοκικό site.

    Δέχομαι ότι το "έθνος" τα παρουσίασε όπως ήθελε τα γεγονότα, όμως ξαναρωτάω αυτά που έλεγα και πιο πάνω:
    ***
    [...] Ολοι ήταν γνώστες λοιπόν, εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος σε ομιλία του το 2011 υμνούσε τους παραγωγούς φράουλας, χαρακτηρίζοντάς τους «πρωτοπόρους» και έκανε λόγο για «κόκκινο χρυσό» της Ηλείας και της Βάρδας. (σ.σ. σωστά όλα αυτά, και καλά κάνει και τα λέει το "Έθνος', αλλά εγώ επιμένω: Αν "όλοι ήταν γνώστες", τότε γιατί δεν έκανε κανένας από τα "κόμματα εξουσίας" τίποτα; Μήπως -λέω εγώ τώρα- ήθελαν να συνεχίζεται η "ανάπτυξη" των κεφαλαιοκρατών-τσιφλικάδων στις πλάτες των εργατών;) [...]

    ReplyDelete
  3. αυτό που θυμάμαι είναι ότι η εκδήλωση που μίλησε ήταν πασόκων νέων αγροτών

    και επιπλέον άκουσα ότι 2003 ήταν 12,000στρ ενώ το 2013 έφτασαν 120,000...
    (νομίζω αλφα τβ)

    ReplyDelete
  4. Το ότι είναι ΠΑΣΟΚοι δε σημαίνει ότι μπορεί ο Γιωργάκης να επικροτεί τη Μανωλάδα ως "οικονομικό θαύμα" και να μην εισπράτει κανένα πολιτικό κόστος. Θα δεστώ ότι το Έθνος τα παρουισάζει όπως το συμφέρει, αλλά δε θα δεχτώ ότι ο Γιωργάκης είναι "αθώος", "δεν ήξερε", κτλ

    ReplyDelete